Uutiset

KHO:n päätös pitää Reindeerspottingin ikärajan korkeana

 

(22.4.2010)

Korkein Hallinto-oikeus on hylännyt tuotantoyhtiön Bronson Clubin valituksen koskien Valtion elokuvatarkastamon ja elokuvalautakunnan päätöstä, jossa annettiin Reindeerspotting –elokuvalle 18-vuoden ikärajamerkintä. Tuotantoyhtiö oli alunperin hakenut elokuvalle K15 –merkintää.

"Taas luotiin yksi mörkö lisää päihdekasvatukseen. Sen sijaan, että leffa olisi ollut avoin ja siitä olisi voitu avoimesti myös keskustella niin se nostetaan tabuksi. Teinit katsovat sen sitten yksin tai porukassa ilman lupaa, ja tällöin jää pois mahdollisuus perheen keskeiseen sisällön, sanoman ja aihepiirin läpikäymiseen", sanoo tuottaja Jesse Fryckman. ”Valtion elokuvalautakunnan perusteluissa nostetaan huolenaiheeksi se että K15-ikärajalla myös 13-vuotiaat voisivat päästä katsomaan elokuvaa. Ikärajalain henki ja kirjain on se että VETin tulisi päättää vain onko elokuva sopiva (tässä tapauksessa) 15-vuotiaille ja 2-ikävuoden jouston ja harkinnan laki jättää vanhemmille. Valtion elokuvalautakunnan perustelussa puututaan vanhemmille jätettyyn päätöksentekoon ja holhotaan myös aikuisia ihmisiä, sillä heille ei anneta sitä harkinnan varaa minkä laki heille suo. Olen hämmentynyt siitä että aikuisia ihmisiä tänä päivänä vielä holhotaan Suomessa tällä tavalla”, jatkaa Jesse Fryckman.

Elokuvan toinen tuottaja Oskari Huttu kommentoi: ”Olemme edelleen vakuuttuneita että tämänkaltainen, totuudenmukainen elokuva on erinomainen keino kertoa ihmisille sellaisesta osasta suomalaista yhteiskuntaa mikä monilta jää muuten huomaamatta. Se että elokuva olisi ahdistavuutensa vuoksi jotenkin vaarallista nuorison psykologiselle kehitykselle ei ole naurettava ajatus pelkästään meidän mielestämme. Valituksemme asiantuntijalausunnoissa K15-merkinnän puolesta puhuivat niin ansioituneet päihde- ja nuorisotutkijat kuin aktiivista kenttätyötä tekevä ennaltaehkäisevän päihdetyön järjestö. Dosentti Mikko Salasuon viimeisin lausunto perusteli kantaamme viitaten uusimpiin ja arvostetuimpiin tutkimuksiin ja teoksiin, myöskin kaikki lähteensä nimeten. Elokuvalautakunnan lausunto oli hyvin ympäripyöreä ja sekava eikä nimennyt asiantuntijoistaan tai lähteistään yhtä ainoaa. On myös ikävää että elokuvatarkastamosta erillään oleva, viimeinen valitusporras ei ota kantaa päätöksen sisältöön, vain lainopilliseen muotoon."

Reindeerspotting on tähän mennessä kerännyt elokuvateattereissa yli 22 000 katsojaa, joka tekee siitä katsotuimman kotimaisen dokumentin yli kymmeneen vuoteen. Reindeerspotting oli viime viikonlopun katsotuin kotimainen elokuva ja kolmanneksi katsotuin elokuva Suomessa.

TARINA
Reindeerspotting on dokumenttielokuva joulupukin maan varjopuolesta. Joonas Neuvonen kuvasi Rovaniemellä asuessaan paikallista nuorten aikuisten joukkoa joka oli elänyt huumeille viimeiset puoli vuosikymmentä. Tarinan keskiössä on 19-vuotias Jani, joka on asunut koko ikänsä Rovaniemellä. Viimeiset viisi vuotta Jani on käyttänyt huumeita ja kaikkea mikä menee suoneen, kurkkuun tai palaa tupakassa. Kaveriporukka elää suomalaisen keskivertokaupungin sisällä osana yhteiskuntaa kuitenkin siitä erillään, omana yhteisönään. Elämän kiertokulkua rytmittää rötöstely, säätäminen ja narkkaaminen. Jania ahdistaa pienen kaupungin näköalattomuus. Jani on vakuuttunut että hän lopettaa käytön kunhan vaan pääsee pois Rovaniemeltä. Tarpeeksi kauas, jonnekin Euroopan ja tapahtumien keskipisteeseen. Kuinka ollakaan, tapahtuu asioita joiden seurauksena Jani todellakin lähtee matkaan.

 

Lue lisää
Reindeerspotting »
Nordisk Film »
Bronson Club »

 
hollywood

24.2.2017

Mark Wahlberg

Mark Wahlbergin tähdittämä AJOJAHTI elokuvateattereissa nyt

Lue koko juttu