Uutiset

Kaurismäen, Annilan ja Taanilan elokuvat Torontossa

 

(4.9.2006)

Pohjois-Amerikan merkittävin elokuvafestivaali, Toronto International Film Festival, on valinnut tänä vuonna ohjelmistoonsa peräti kolme suomalaista elokuvaa, joista kahdelle esitys on maailman ensi-ilta ja yhdelle Pohjois-Amerikan ensi-ilta. Toronton festivaalille osallistuu valtava määrä keskeisiä elokuva-alan ammattilaisia ympäri maailmaa.

7.–16.9.2006 järjestettävän festivaalin kansainvälisesti tunnettujen ohjaajamestareiden Masters-sarjassa saa Pohjois-Amerikan ensi-iltansa Aki Kaurismäen Laitakaupungin valot. Maailman ensi-iltansa saa festivaalin uudessa Vanguard-sarjassa AJ Annilan Jadesoturi. Vanguardia kuvaillaan tyylillisesti rohkeiden, aikaansa edellä olevien elokuvien sarjaksi. Toinen Torontossa maailman ensi-iltansa saava suomalainen elokuva on festivaalin kokeellisten elokuvien Wavelengths-sarjassa esitettävä Mika Taanilan lyhytelokuva Täydellisen pimennyksen vyöhyke.

Laitakaupungin valot sai kansainvälisen ensi-iltansa viime toukokuussa Cannesin elokuvajuhlien kilpailusarjassa. Elokuvan on tuottanut Sputnik Oy / Aki Kaurismäki ja sen ulkomaanmyynnistä vastaa saksalainen The Match Factory GmbH. Elokuvan esitysoikeudet on tähän mennessä myyty jo 25 maahan.

Jadesoturi on Kalevalan inspiroima fantasiaa ja kung-fua yhdistävä eeppinen rakkaustarina hyvän ja pahan taistelusta. Elokuva yhdistää suomalaisen ja kiinalaisen mytologian ja tapahtuu kahdessa ajassa ja paikassa – nykypäivän Suomessa sekä muinaisessa Kiinassa. Päärooleissa nähdään Tommi Eronen, Markku Peltola ja Zhang Jingchu. Elokuvan on tuottanut Blind Spot Pictures Oy / Petri Jokiranta & Tero Kaukomaa, ja se on suomalais-hollantilais-virolais-kiinalainen yhteistuotanto. Jadesoturi tulee Suomessa ensi-iltaan 13.10. Sandrew Metronome Distribution Finlandin levittämänä. Jadesoturin kansainvälinen myyntiagentti, ranskalainen Rezo Films International on myynyt elokuvan esitysoikeudet jo yli kahteenkymmeneen maahan, mm. Japaniin, Kiinaan, Brasiliaan ja Venäjälle.

Täydellisen pimennyksen vyöhyke on 6-minuuttinen kokeellinen elokuva, joka pohjautuu Geodeettisen laitoksen vuonna 1945 Kokkolan Poroluodolla ns. täydellisen auringonpimennyksen aikana taltioimaan filmi- ja ääniaineistoon. Teokseen kuuluu kaksi erillistä 16 mm:n filmikelaa: positiivi (aurinko) ja negatiivi (kuu). Ne ovat sisällöltään täysin identtisiä, ja projisoidaan kankaalle toistensa päälle. Teoksen jokainen esitys on ainutkertainen. Elokuvan on tuottanut Kinotar Oy / Cilla Werning.

 
hollywood

24.2.2017

Mark Wahlberg

Mark Wahlbergin tähdittämä AJOJAHTI elokuvateattereissa nyt

Lue koko juttu